एक कढ़ाही में तेल गरम करें और सरसों के दाने और चना दाल को चटका लें, अब करी पत्ता डालें १ मिनट बाद प्याज़ को डालकर हल्का गुलाबी भून कर हरी मिर्च, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर डालकर २ मिनट अच्छी तरह से मिलाते हुए चला लें।
अब मुरमुरा डालकर १/४ कप पानी डालें और ढककर धीमी आंच पर ५ मिनट के लिए पका लें।
जब तक मुरमुरा तैयार होता है तब तक दुसरे पैन में तेल गरम करके मूंगफली को तल कर निकाल लें।
अब नीबू का रस और मुंगेली मिलकर गैस बंद कर दें।
मूंगफली और करी पत्ते से सजा कर गरमागरम चाय कॉफी के साथ परोसें।
Ingredients:-
Puffed rice/Murmura 2 cup
Mustard seeds 1 tsp
Curry leaves 8 to 10
Chana dal 1 tbsp
Fine chopped green chili 1 tbsp
Fine chopped onion 2 tbsp
Salt to taste
Peanuts/ Moongfali/ Ground nuts 1/2 cup
Red chili powder 1/2 tsp
Turmeric powder 1 tbsp
Lemon juice 1 tbsp
Oil 1 tbsp
Oil 1 tbsp
Recipe procedure
Heat oil in a broth pan add mustard seeds, chana dal and curry leaves, As they splutter add onion and fry until light golden reduce the heat and add green chili, turmeric powder and red chili powder stir quickly add murmura stir and mix with spices.
Add 1/4 cup water cook for 5 minutes on medium hot heat.
Meanwhile heat oil in another pan and fry the peanuts.
Now switch off the gas, add lemon juice, peanut mix well.
Garnish with peanut and curryleaves Serve hot with tea or coffee.
No comments:
Post a Comment